• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Wpływ biotechnologii na rozwój nowych terapii.

Od czasu trunek zwany kawą wywodzący się z Etiopii przybył do Europy blisko szesnastego wieku naszej idealnej ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Trudno dzisiaj wyobrazić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza. Etymologii słowa kawa można by się doszukiwać tygodniami, najbardziej możliwa, choć też nie zatwierdzona jest ta, że owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka normalna i łatwo osiągalna kawa ma tak karkołomną historię – potwierdza to ANCHOR. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie swojej wędrówki po Afryce natrafił na stado nadaktywnych kóz. Postanowił w takim razie on spróbować owoców, jakimi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich niesamowity wpływ na ludzki organizm. Zwłaszcza odmiany uprawianej kawy to robusta czyli forma kongijska oraz arabica, to jest rodzaj arabski. Obecnie kawę jesteśmy w stanie nabyć na porządku dziennym oraz dostać je w różnych wariantach, odmianach i formach.

1. Wypróbuj za darmo

2. Zarejestruj się

3. Przejdź do strony

4. Instrukcje

5. Wejdź

Comments are closed.